تابلو برق صنعتی در صنایع تولیدی و کارخانجات نقش بسیار مهم و حیاتی را ایفا میکند. تابلو برق باعث نظم و ارتباط صحیح میان اجزای یک سیستم برقی میشود. ضمن اینکه باعث ایجاد ایمنی در محیط کار نیز میشود.
تابلو برق صنعتی در مکانهایی همچون ایستگاههای توزیع، ایستگاههای برق، ایستگاههای مبدل، ساختمانهای تجاری و سازمانی، کارخانههای صنعتی، پالایشگاهها و… مورد استفاده قرار میگیرند. با درنظر داشتن اینکه کاربرد و استفاده از تابلو برق در صنعت بسیار گسترده است، لازم است که مدیران و مهندسین برق فعال در عرصهی صنعت آشنایی کافی با این تابلوها را داشته باشند.
بههمین منظور، کارشناسان برق صنعت خزایی، مجری ساخت انواع تابلو برق ، در این بخش تلاش میکنند تا بهصورت کامل به معرفی تابلوهای برق صنعتی و تجهیزات مورد استفاده در آنها بپردازند. با ما همراه شوید.
به محفظه ای گفته میشود که تجهیزات و قطعات مربوط به کنترل برق یک فضا در آن نگهداری میشود. تابلوبرق صنعتی میتواند بر اساس کاربردش، انواع مختلفی داشته باشد. محافظت از افراد دربرابر برق گرفتگی و محافظت از اجزای داخلی خود، اصلی ترین کاربردهای تابلو برق صنعتی به حساب میآید.
تابلو برق روکار، تابلو برق توکار، تابلو برق سلول، تابلو برق پیانویی، تابلو استیل، تابلو ریتال برخی از رایجترین انواع تابلو برق های صنعتی به حساب میآیند.
ترمینال ریلی، ترمینال شاخهای، ترمینال پیچی و… از انواع ترمینال های کاربردی در تابلو برق های صنعتی به شمار میروند.
تایمر آنالوگ، تایمر دیجیتال، تایمر چپگرد/راستگرد، تایمر استارت مجدد، تایمر ستاره مثلث، تایمر ساعت فرمان، تایمرهای همهکاره از انواع تایمرهایی هستند که در تابلو برق های صنعتی مورد استفاده قرار میگیرند.
این تابلو برق ها عموما خطاهای سیستمی زیادی ایجاد میکنند، ولتاژ و جریان را با خطای زیاد و به اشتباه اندازهگیری میکنند، ایجاد اضافه بار و خرابی قطعات داخلی در آنها رایج است، در بسیاری موارد دستگاه دچار آتش سوزی میشود. به همین منظور هم باید به هنگام تهیه تابلوبرق به کیفیت آن توجه داشته باشید و از مجموعههای مطمئن مانند برق صنعت خزایی آن را تهیه کنید که ضمانت پس از فروش هم داشته باشند و خیال شما از بابت کیفیت و کارایی آن راحت باشد.
تابلو برق داخلی، تابلو برق فضای باز طراحی این تابلو برق ها باهم متفاوت است. یکی از آنها را میتوان در فضای باز استفاده کرد و در برابر عوامل محیطی مختلف مانند گرد و غبار و باران مقاومند. اما انواع داخلی آن مقاومت پایینتری دارند. بنابراین پیش از تهیه تابلوبرق باید به محل نصب ان توجه داشته باشید.
3دسته؛ تابلوبرق های صنعتی از لحاظ ولتاژ به سه دسته تابلو برق ولتاژ پایین یا LV، تابلو برق ولتاژ متوسط یا MV، تابلو برق ولتاژ قوی یا HV تقسیم میشود.
کنتاکتور، بی متال، فیوز، کلید مینیاتوری MCB، کلید حرارتی MPCB، کلید کامپکت MCCB، کلید RCD یا کلید محافظ جان، پوش باتن یا شستی فرمان، چراغ سیگنال، چراغ هشدار و… از انواع تجهیزاتی هستند که در اکثر تابلوبرق های صنعتی به کار میروند.
تابلو برق Metal Enclosed، تابلو برق Metal Clad، تابلو برق Compartment Type، تابلو برق کشویی یا Withdrawable، تابلو برق رک (Rack)، تابلو برق Swing از انواع تابلو برق های صنعتی میباشند که از لحاظ ساختار باهم متفاوتاند.
تابلو برق صنعتی چیست؟
قبل از اینکه به معرفی انواع تابلوهای برق صنعتی و تجهیزات مورد استفاده در آنها بپردازیم، بهتر است در ابتدا توضیحی در مورد اینکه اصلاً آنها چه هستند بدهیم تابلوهای برق صنعتی شامل محفظهای معمولاً فلزی هستند که تجهیزات و قطعات مربوط به کنترل برق درون آنها نصب میشود. این تجهیزات و قطعات داخلی، بنا به کاربرد تابلو برق میتوانند متفاوت باشند همچنین از دیگر کاربردهای تابلو برق، محافظت افراد در مقابل برقگرفتگی است. ضمن اینکه از تجهیزات درونی خود نیز در برابر تأثیر عوامل محیطی محافظت میکند.
تابلو برق، تجهیزات الکتریکی یا الکترونیکی از قبیل سوئیچها، دستگیرهها و نمایشگرها را در ردیفهای عایقبندی شده و بهصورت منظم قرار میدهد تا کنترل، تعویض و تعمیر آنها توسط اپراتور بهآسانی قابل انجام باشد دراین بین، ممکن است لازم باشد که برخی از تابلو برق های الکترونیکی ویژگیهای خاصی از جمله تهویه مناسب برای کاهش دما، محافظت از اختلال فرکانسهای رادیویی، یا قابلیت محافظت از تخلیه الکترواستاتیکی، را دارا باشند.
انواع تابلو برق
برای تقسیم بندی تابلو برق صنعتی باید به دسته بندیهای گوناگونی توجه نماییم. در حالت کلی تابلو برق از منظرهای مختلفی تقسیم بندی میشود که در این بخش با آنها آشنا خواهیم شد.
انواع تابلو برق از نظر ساختار
تابلو برقها ساختارهای متفاوت و گوناگونی دارند که میتوان آنها را از این نظر دسته بندی نمود:
تابلو برق Metal Enclosed
این نوع از تابلو برق دارای یک محفظه فلزی است که تمامی تجهیزات تابلو برق شامل کليدها، ترانسهاي جريان و ولتاژ، لوازم اندازه گيري، شينهها و … داخل آن قرار میگیرد.
تابلو برق Metal Clad
این نوع از تابلو برق، زیر مجموعه تابلو برق Metal Enclosedقرار میگیرد. ساختار این نوع از تابلو برق به این صورت است که دارای محفظههای مختلف به صورت جداگانه است و قطعات مختلف جدا از هم قرار میگیرند. این کار به این دلیل انجام میشود که در صورت ایجاد خطا در یکی از قطعات و محفظهها، سایر قطعات دچار آسیب نشوند.
تابلو برق Compartment Type
این نوع از تابلو برق نیز زیر مجموعه تابلو برق Metal Enclosed قرار میگیرد. ساختار این نوع، مخالف مدل قبلی است و به این صورت است که در آنها محفظههای قطعات به یکدیگر متصل هستند و از هم جدا ساخته نمیشوند.
تابلو برق کشویی یا Withdrawable
این تابلو برق از ایمنی بیشتری و همچنین سرویس راحتتری برخوردار است. به همین دلیل است که از تابلو برق کشویی جهت کنترل موتورها استفاده میشود.
تابلو برق رک (Rack)
این تابلو برق صنعتی به صورت قفسه ساخته میشود و انواع محفظههای کنترل، مخابراتی، اندازه گیری و الکترونیکی بر روی تابلو برق رک قرار میگیرد.
تابلو برق Swing
تابلو برق Swing تقریبا مانند مدل رک میباشد و به همین دلیل آن را از نوع رک میدانند. این نوع از تابلو برق دارای درب شیشهای متحرک میباشد که دلیل قیمت بالای آن است. در تابلو برق Swing میتوان پشت تمامی تجهیزات را مشاهده نمود و این دلیلی است برای راحتی استفاده از آنها.
انواع تابلو برق از نظر محل نصب
محل نصب تابلو برق صنعتی یکی از مهمترین فاکتورهای تاثیرگذار بر کارایی تابلو برق است. این موضوع میتواند حتی روی نحوه ساخت تابلو برق نیز تاثیر بگذارد. تابلو برقها از نظر محل نصب به دو دسته کلی تقسیم میشوند:
تابلو برق داخلی یا Indoor
این نوع از تابلو برق در محیطهای بسته مانند داخل سالن، سوله، کارگاه و … نصب میشود و در این مکانها کاربرد دارد.
تابلو برق فضای باز یا Outdoor
این تابلو برقها به صورتی خاص طراحی شدهاند و این طراحی خاص آنها را برای نصب در محیط باز آماده و مهیا مینماید.
انواع تابلو برق از نظر ولتاژ
تابلو برق صنعتی از نظر ولتاژ به سه دسته اصلی تقسیم میشوند:
- تابلو برق ولتاژ پایین یا LV
- تابلو برق ولتاژ متوسط یا MV
- تابلو برق ولتاژ قوی یا HV
خرید تابلو برق
تابلو برق یکی از تجهیزات اصلی و ضروری برای کنترل، بررسی و تورزیع انرژی برق در مدار است. این دستگاه دارای انواع مختلفی است و بسته به احتیاج خود می توانید یکی از مدل های آن را انتخاب کنید. هدف از خرید این دستگاه در ساده ترین شکل آن برای کنترل توزیع برق در یک ساختمان مسکونی است. همچنین خرید تابلو برق به دلیل اهمیت بالای این دستگاه و وظیفه حساسی که برعهده دارد بسیار مهم است، به همین دلیل در زمان انتخاب این وسیله باید معیارهای مختلفی را برای این کار در نظر بگیرید تا از این طریق بهترین مدل مورد نظر بر اساس احتیاج خود را خریداری کنید.
معیارهای اصلی خرید تابلو برق
همان طور که گفتیم برای انتخاب و خرید تابلو برق باید به معیارهای خاصی توجه کنید تا انتخاب درستی را در این باره انجام دهید. در حالت کلی حتما به معیارهای ذکر شده در پایین توجه کنید تا خرید خوبی را داشته باشید، این معیارها عبارتند از:
- مدل تابلو برق که می تواند شامل مدل های ایستاده، دیواری، روکار، توکار، جعبه ای، رک و غیره باشد.
- حداکثر مقدار ولتاژ و جریان مورد نظر تابلو برق را انتخاب کنید.
- جنس تابلو برق را انتخاب کنید که می توانید از بین مدل های فلزی، استیل، آلومینیومی، پلاستیکی و غیره باشد.
- مکان نصب تابلو بر اساس درونی یا بیرونی را تعیین کنید.
- استاندارهای مورد استفاده برای محافظت از دستگاه را بررسی کنید.
- وجود یا عدم وجود ویژگی های مختلف مثل ضد آب و ضد گرد و خاک را بررسی کنید.
- ثابت یا کشویی بودن ساختار دستگاه را چک کنید.
- امکان توسعه و تطبیق پذیری دستگاه با امکانات جدید را چک کنید.
- به برند تولید کننده تابلو برق دقت کنید.
دلایل مهمی که نباید تابلو برق بی کیفیت و ارزان را خریداری کنیم؟
در نظر بگیرید که صرفا به خاطر قیمت پایین تابلو برق در یک شرکت ایکس اقدام به خرید این دستگاه کنید و به معیارهای اصلی خرید تابلو برق توجه نکنید و فقط بر اساس قیمت پایین انتخاب خود را انجام دهید در این مواقع به نظرتان چه اتفاقی ممکن است بیفتد؟ برای جواب این سوال باید بگوییم که با احتمال بالا دستگاهی که خریداری کرده اید یا تجهیزات کنترلی موبوط به آن در معرض آسیب های جدی و خطرناک قرار بگیرند، چرا که تابلو برق یک دستگاه الکتریکی است و به همین دلیل باید در مقابل نوسان های جریان و ولتاژ از مقاومت بالایی برخوردار باشند و روش های قطع جریان پیشرفته ای را داشته باشد.
از مهم ترین آسیب ها و خطرات استفاده از تابلو برق بی کیفیت می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ایجاد خطاهای سیستمی زیاد و مختلف
- اندازه گرفتن ولتاژ و جریان غلط
- آسیب دیدن قطعات داخلی و رخ دادن اضافه بار
- آسیب دیدن لوازمی الکترونیکی و الکتریکی که با کمک تابلو برق کنترل می شوند.
- ایجاد آتش سوزی در دستگاه
قیمت تابلو برق
فاکتورهای مختلفی برای خرید تابلو برق وجود دارد که از مهم ترین آن ها می توان به فاکتور قیمت اشاره کرد. قیمت تابلو برق جزو اولین و مهم ترین موارد در خرید تابلو برق است که افراد در وهله اول به آن توجه می کنند. قیمت تابلو برق نیز به خودی خود بسته به مسائل مختلف می تواند تحت تاثیر قرار بگیرد. برای مثال مدل های تابلو برق براساس تفاوتی که در ویژگی ها و خصوصیاتی که دارند دارای قیمت های مختلفی هستند و در زمان خرید حتما به این مسئله توجه کنید. همچنین لازم به ذکر است که مدل تابلو برق فقط یکی از معیارهایی است که بر روی قیمت تابلو برق تاثیر می گذارند، در ادامه مهم ترین مواردی که بر روی قیمت تابلو برق اثر می گذارند را معرفی خواهیم کرد.
پارامترهای اثر گذار بر روی قیمت تابلو برق
- نوع طراحی و استاندارد مورد استفاده در آن
- جنس دستگاه
- محل مورد نظر بر روی نصب
- کیفیت سیم کشی
- مدل تابلو برق
- برند تولید کننده
- حداکثر ولتاژ
- کیفیت ولتاژ طراحی شده
- اندازه و ابعاد
- و غیره
موارد اثر گذار بر روی قیمت تابلو برق
عوامل تاثیر گذار بر روی قیمت تابلو برق
قیمت تابلوهای برق همان طور که گفتیم به عوامل متنوعی بستگی دارد. برای مثال قیمت تابلو برق پلاستیکی با قیمت آلومینیومی یا فلزی آن تفاوت زیادی دارد. همچنین هرکدام از این جنس های تابلو برق نیز بسته به ویژگی های قرار داده شده در آن ها ممکن است تفاوت قیمت داشته باشند. برای مثال تابلو برق های پلاستیکی از نوع ساده با نوع شفاف آن دارای قیمت های مختلفی هستند.
تابلو برق ها همچنین در مدل های متنوع مثل توکار ،روکار، ایستاده، دیواری، رک، محفظه و غیره طراحی می شوند که اندازه و مساحت متفاوتی را دارند و بسته به این موارد دارای قیمت های مختلفی هستند.
دلایل تفاوت قیمت تابلو برق
قیمت تابلو برق بر اساس شرایط و احتیاج خریدار می تواند دارای تنوع بالایی باشد که از مهم ترین مسائلی که باعث تفاوت قیمت تابلوهای برق با یکدیگر می شود می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- نوع کاربری مورد نظر از نظر خریدار برای تابلو برق، برای مثال برای مصارف خانگی، صنعتی یا فنی
- نوع توزیع برق
- تعداد طبقات مورد نظر خریدار برای استفاده از تابلو برق
- تجهیزات مورد نظر برای ساخت تابلو برق
- نوع توزیع برق بر اساس دور ثابت یا متغیر
- خریدار خواهان مدل تابلو برق ساده است یا هوشمند
- نوع پنل توزیع بر اساس سه فاز یا تک فاز
- اندازه تابلو برق بر اساس بزرگ یا کوچک
- جنس تابلو برق بر اساس موارد مختلف
تجهیزات تابلو برق صنعتی
کنترل وسایل برقی کارخانههای صنعتی به طرز عملکرد تجهیزات الکتریکی و مدارها بستگی دارد. تأمین انرژی این وسایل و بهرهبرداری آسان، مطمئن و بدون وقفه از دستگاههای الکتریکی، مستلزم استفاده از تجهیزات ایمن و مرغوب است.
در ادامه با مهمترین اجزای تشکیل دهنده تابلو برق آشنا می شویم.
اگر قصد آشنایی با تابلو برق کارگاهی و تجهیزات به کار رفته در آن را دارید می توانید در این مقاله با ما همراه باشد.
کنتاکتور
کنتاکتور در تابلو برق صنعتی وظیفهی قطع و وصل جریان به الکتروموتور را انجام میدهد، برای اینکه بتوانیم یک موتور سه فاز را از راه دور کنترل کنیم، به یک رله با کلید اتصال قوی نیاز داریم تا بتواند فشار جریان موتور را در حالت ایمن هدایت کند رلههای الکترومکانیکی که قدرت بالایی دارند و با عنوان کنتاکتور شناخته میشوند، برای همین منظور ساخته شدهاند.
در صورت بروز مشکلاتی همچون افت ولتاژ، جابهجایی فاز، عدم تقارن ولتاژ سه فاز و یا قطع بودن یکی از فازها، کنترل فاز اجازهی روشن شدن به تابلو برق را نمیدهد و برای همین منظور، میتوان از تیغهی باز آن در مدار، جهت استارت نمودن تابلو استفاده کرد معمولاً یک کنتاکت بسته نیز بر روی آن وجود دارد که میتوانید آن را به یک بیزر متصل نمایید تا دلیل خاموش شدن یا روشن نشدن تابلو برق را به تکنسین یا اپراتور اعلام نماید.
بی متال
باتوجه به اینکه حفاظت از موتورها اهمیت زیادی دارد، اگر عملکرد غیرعادی آنها به موقع تشخیص داده نشود و از ادامه کار آن جلوگیری نشود، خسارات زیادی به بار خواهد آورد بههمین منظور، و برای جلوگیری از بروز ایراد الکتریکی و یا صدمه مکانیکی به موتور، لازم است که عملکرد غیرعادی آنها از طریق رلههای حفاظتی اضافهبار حرارتی یا الکتریکی تشخیص داده شود در تابلو برق، بیمتال نقش حفاظتی موتور سه فاز در مقابل اضافه بار در کاربردهای ولتاژ پایین دارد. از بی متال برای تبدیل کردن تغییرات دما به جابهجایی مکانیکی استفاده میشود.
قطعهی اصلی در بی متال ترکیبی از دو فلز با جنسهای مختلف است و براساس اختلاف ضریب انبساط طولی دو فلز عمل میکند. اگر در مدار گرمای بیشازحدی ایجاد شود، ضریب انبساط طولی باعث میشود که یکی از فلزها بیشتر خم شده و درنتیجه جریان در تابلو برق قطع شود.
فیوز
فیوزها جزء مهمترین تجهیزات تابلو برق صنعتی، تابلو برق استخری محسوب میشود. آنها وظیفهی حفاظت از مدار در مقابل اضافه بار و اتصال کوتاه را برعهده دارند فیوزها زمانیکه جریان بیشازحد مجاز باشد، مدار را قطع میکنند. فیوز از یک رشته سیم تشکیل شده است که در زمان اضافه بار ذوب میشود و جریان را قطع میکند.
کلید مینیاتوری MCB
هنگام بروز شرایط غیرطبیعی در شبکه، مانند اتصال کوتاه، اضافه بار یا عبور جریان غیرمجاز، کلید مینیاتوری بهصورت خودکار مدار الکتریکی را قطع میکند کلیدهای مینیاتوری نسبت به فیوزها از حساسیت بالاتری برخوردار هستند و مطمئنتر از آنها عمل میکنند. در کلیدهای مینیاتوری جریان نامی بیشتر از ۱۰۰ آمپر نیست و عملکردی حرارتی یا حرارتی-مغناطیسی دارند.
کلید حرارتی MPCB
کلید حرارتی (MPCB) یا محافظ قطع کنندهی موتور الکتریکی، همانطور که از نام آن پیداست، برای حفاظت از موتور الکتریکی مورد استفاده قرار میگیرد. وظیفهی این کلید در مدار، هم شامل حفاظت درمقابل اضافه بار (حرارتی یا الکترونیکی) و هم شامل حفاظت درمقابل خطا (مغناطیسی) است موتورهای الکتریکی کاربردهای زیادی در صنعت دارند و بهمنظور کنترل سرعت قطعات مکانیکی مورد استفاده قرار میگیرند. بههمیندلیل، محافظت از آنها اهمیت بسیار زیادی دارد.
MPCBها وظایف مختلفی در تابلو برق ایفا میکنند تا منبع الکتریسیته امنی برای موتورها فراهم کنند. از جملهی آنها میتوان به این موارد اشاره کرد:
- حفاظت درمقابل اضافه بار
- حفاظت در مقابل خطای الکترونیکی شامل اتصال کوتاه، مشکلات خط اتصال به زمین و مشکلات خط به خط
- حفاظت درمقابل عدم تعادل فاز و افت فاز
- ایجاد تأخیر حرارتی برای جلوگیری از بازگشت سریع موتور بعد از اضافه بار
- نمایش هشدار خطا بهوسیله چراغ LED
- اتصال مجدد خودکار
کلید کامپکت MCCB
کلید کامپکت یا همان Molded Case Circuit Breaker = MCCB جزو وسایل حفاظت الکتریکی در تابلو برق صنعتی است که برای طیف گستردهای از ولتاژها و فرکانسهای 50 هرتز و 60 هرتز مورد استفاده قرار میگیرد تفاوت اصلی آن با کلیدهای مینیاتوری در این است که میتواند جریان نامی تا 2500 آمپر داشته باشد و درعینحال قابلیت تنظیم شدن را نیز دارد. تفاوت دیگر این است که MCCB ها از MCB ها بسیار بزرگتر هستند.
کلید کامپکت بهعنوان یک قطعهی محافظت کننده دارای سه نقش اصلی در تابلو برق است. این موارد از این قرار هستند:
- حفاظت درمقابل اضافه بار
- حفاظت درمقال خطاهای الکتریکی مانند خطای خط یا اتصال کوتاه
- روشن و خاموش کردن
در حقیقت کلید کامپکت معمولاً زمانی مورد استفاده قرار میگیرد که جریان بار بیشتر از توان کلید مینیاتوری باشد. عملکرد آن حرارتی یا حرارتی-مغناطیسی است و جریان نامی آن ۱۰۰۰ آمپر است.
کلید RCD یا کلید محافظ جان
کلید RCD یا کلید محافظ جان که مخفف Residual Current Device است وظیفهی محافظت از جان را دارد و درمقابل شوک الکتریکی که در صورت لمس سیم بدون روکش پدید میآید، عکسالعمل نشان میدهد در تابلو برق، هر دو سیم فاز و نول از طریق این کلید بههم متصل شدهاند. زمانی که در جریان نشتی وجود داشته باشد، این کلید مدار را قطع میکند تا از خطرات ناشی از برقگرفتگی و آتشسوزی جلوگیری کند، کلید RCD مداوماً جریان برق را کنترل میکند و اگر مقدار جریان جاری در فاز به نول برنگردد، عدم انطباق بین دو جریان فاز و نول را شناسایی کرده و بلافاصله مدار را قطع میکند.
پوش باتن یا شستی فرمان
با استفاده از پوش باتن یا شستی فرمان در تابلو برق صنعتی، میتوان باعث تغییر در جریان الکتریکی شد. پوش باتنها میتوانند خروجی الکتریکی یا مکانیکی داشته باشند و برای کاربردهایی مانند راهاندازی، توقف، ایجاد تغییر، رفع خطا و مواردی دیگر در مدارهای فرمان مورد استفاده قرار میگیرند آنها از جنس سختی مانند فلز یا پلاستیک فشرده ساخته میشوند و بر اساس رنگ کُدبندی میشوند. بهاینصورت که برای هر عملکرد یک رنگ اختصاص داده شده است تا اپراتور در حین انجام کار دکمهی اشتباهی را فشار ندهد رنگهای مورداستفاده معمولاً قرمز، سبز، زرد، آبی، سفید و مشکی هستند. بهطور مثال، رنگ قرمز برای متوقف کردن و سبز برای روشن کردن یک دستگاه یا شروع کردن یک فرآیند مورد استفاده قرار میگیرد.
چراغ سیگنال
چراغهای سیگنال هشداردهنده هستند. موارد استفاده از آن شامل نمایش وجود یا عدم وجود ولتاژ در تابلو برق، روشن یا خاموش بودن کلید، وارد شدن خازن به مدار، نمایش تریپ و نمایش خطا است زمانی که هرکدام از چراغهای سیگنال بر روی درب تابلو برق روشن شوند، بیانگر علامت یا اخطاری برای اپراتور هستند. چراغ سیگنال دارای رنگهای قرمز، زرد، سبز، سفید و آبی است.
رنگ قرمز بیانگر یک عملکرد غیرعادی در سیستم است. مثلاً در وضعیتی که یک وسیلهی حفاظتی اضافه بار ماشین را متوقف کرده باشد. یا درخواست از اپراتور برای متوقف کردن یک دستگاه در حالت اضافه بار.
رنگ زرد بیانگر احتیاط است. مثلاً زمانی که جریان یا درجه حرارت به میزان مشخصی رسیده باشد.
رنگ سبز بیانگر حالت نرمال است. مثلاً زمانی که یک دستگاه آمادهی راهاندازی است.
رنگ سفید بیانگر این است که سیستم دارای ولتاژ نرمال است. مثلاً دستگاه در حالت کار است و یا روند کار در وضعیت نرمال است.
رنگ آبی برای کاربردهای خاص استفاده میشود. میتوان از این رنگ برای هر نوع عملکردی که در یکی از حالات بالا نمیگنجد استفاده کرد.
چراغ هشدار
از چراغهای هشدار برای دیدن وضعیت عملکرد دستگاه یا اعلام خطر از فاصلهی دور استفاده میشود. این چراغها در خط تولید یا روی پنلها و ماشینآلات نصب میشوند. آنها در رنگهای قرمز، سبز، آبی و بنفش موجود هستند و هر رنگ یک وضعیت خاص از دستگاه را نمایش میدهد این چراغها میتوانند به سیستم آلارم شنیداری نیز مجهز شوند. استفاده از آنها در تابلو برق صنعتی و این مزیت را به اپراتور میدهد که وضعیت دستگاه را از راه دور مشاهده کند.
خرید تابلو برق صنعتی
در حال حاضر شرکت های زیادی در زمینه خرید و فروش تابلوهای صنعتی فعالیت می کنند و مدل های مختلفی از این دستگاه با مشخصات متنوع را به فروش می رسانند. اما می توان گفت یکی از مهم ترین مسائل در زمان خرید تابلو برق صنعتی، انتخاب شرکت مناسب برای انجام دادن سفارش و خرید است. برای انتخاب این مسئله باید به عوامل مختلفی مانند احتیاج، نوع کاربری مورد نظر و غیره توجه کنید. در ادامه مهم ترین نکات در زمان خرید تابلو برق صنعتی را به طور کامل توضیح خواهیم داد، با ما همراه باشید.
قیمت تابلو برق صنعتی
تابلو برق صنعتی جزو تابلو برق هایی است که در جنس های فلزی و پلاستیکی ساخته می شود. این دستگاه جزو تجهیزات برق صنعتی است و دارای محفظه محافظی است که درون آن محل خوبی برای نصب و سیم کشی تجهیزات ساختمانی است. از تابلوهای برق صنعتی برای محافظت از تجهیزات برقی و سیم کشی های مختلف ساختمان استفاده می کنند. قیمت تابلو برق صنعتی بر اساس مسائل مختلف ممکن است متفاوت باشد به همین دلیل در زمان خرید به این مسائل توجه کرده و آن ها در نظر داشته باشید. تابلو های برق صنعتی بر اساس میزان ولتاژ، مدل، طرح، اندازه، جنس و دیگر موارد می توانند با قیمت های متفاوتی عرضه شوند. بهترین مدل های تابلو برق صنعتی را می توانید با خیال راحت و آسوده از شرکت پرشین تکنیک خریداری کنید.
انواع تابلو برق صنعتی
تابلوهای برق صنعتی در مدل های مختلف و متنوعی به بازار عرضه می شوند که از مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
· تابلو برق روکار
· تابلو برق توکار
· تابلو برق سلول
· تابلو برق پیانویی
· تابلو استیل
· تابلو ریتال
و غیره…
قیمت تابلو برق صنعتی بر اساس نصب و راه اندازی
قیمت نصب و راه اندازی تابلو برق صنعتی به طور مستقیم بسته به جنس ماده ای که از آن در محفظه کابینتی که تجهیزات داخل آن قرار می گیرد می تواند متفاوت باشد. تابلوهای برق صنعتی در دو مدل رایج فلزی و پلاستیکی ساخته می شوند که تابلوهای فلزی صنعتی ممکن است بر اساس فلز یا استیل ساخته شده باشند، تابلو برق های پلاستیکی نیز به دو صورت شفاف یا ساده طراحی می شوند و به خاطر همین مسئله با قیمت های متفاوتی عرضه می شوند. نصب تابلو برق بر اساس تعیین روکار یا توکا بودن و حجم و اندازه مورد نظر تعیین می شود. همچنین برند و شرکت تولید کننده تابلو برق، کیفیت و میزان ولتاژ اولیه، ابعاد و اندازه تابلو برق، طرح تابلو برق و مدل آن از مهم ترین عوامل تأثیر گذار بر روی قیمت تابلو برق صنعتی محسوب می شوند. هزینه نصب و راه اندازی تابلوهای برق صنعتی استیل، سلویی، پیانویی، توکار و روکار از همدیگر متفاوت است و به خاطر مدل های متنوع این دستگاه، هزینه نصب آن ها نیز با هم دیگر فرق دارد به همین دلیل ممکن است تفاوت قیمت در نصب آن ها را مشاهده کنید.
معیارهای مناسب برای خرید تابلو برق صنعتی
در ادامه میتوانید برخی از مهم ترین فاکتورها و معیارهای خرید تابلو برق صنعتی را مطالعه کنید تا به هنگام انتخاب و خرید آن بتوانید راحتتر گزینه مناسب خود را بیابید.
مدل تابلو برق
در زمان خرید تابلو برق صنعتی حتما باید درباره مدل دستگاه مورد نظرتان فکر کنید چرا که مدل های مختلف دیواری، ایستاده، روکار، توکار، رک و غیره وجود دارد و بهتر است بسته به احتیاج و کاربرد مورد نظرتان یکی از مدل های ذکر شده را انتخاب کنید. این مسئله اهمیت بالایی را دارد چرا که هریک از مدل های تابلو برق دارای ویژگی ها و مشخصات متفاوتی هستند و شما باید با در نظر گرفتن شرایط و عملکرد دلخواه تان یکی از مدل ها را انتخاب کنید.
ابعاد
ابعاد و اندازه یکی دیگر از مهم ترین معیارهای خرید تابلو برق صنعتی محسوب می شود. اگر نتوانید اندازه مناسبی را برای کاربری مورد نظرتان انتخاب کنید، دچار ضرر زیادی می شوید و مجبور به عوض کردن دستگاه در آینده خواهید شد. برای مثال اگر تابلو برق کوچکی را خریداری کنید ممکن است در آینده مجبور به تعویض آن شوید. برای انتخاب اندازه درست تابلو برق به این مسئله دقت کنید که احتمالا در آینده بخواهید تا تغییراتی را در تجهیزات الکتریکی انجام دهید.
جنس دستگاه
همان طور که می دانید تابلوهای برق صنعتی نیز مثل انواع محصولات دیگر از جنس های مختلف مانند فلز، پلاستیک، آلومینیوم و غیره ساخته می شوند. به همین دلیل در زمان خرید این دستگاه به متریال و جنس ساخته شده آن توجه کنید و بسته به احتیاج و نظر خود ، مناسب ترین جنس آن را انتخاب کنید.
نحوه نصب
نحوه نصب تابلوهای برق صنعتی از دیگر نکاتی است که باید در زمان خرید به آن توجه کنید. برای مثال می خواهید این دستگاه را به صورت عمودی نصب کنید یا افقی؟ برای انتخاب این محصول توجه به جزئیات و نکات کوچک در این باره نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.
میزان دمای محیط
میزان حرارت بیرونی و خارجی می تواند بر روی تجهیزات الکتریکی اثر گذاشته و باعث آسیب های جدی در آن ها شود. به همین دلیل با در نظر گرفتن مقدار دمای تجهیزات انتخابی، باید مدل مناسبی را انتخاب کنید. برای حل این معضل می توانید از خنک کننده ها یا دستگاههای تهویه هوا استفاده کنید.
امکان تطبیق دادن
آخرین نکته ای که قبل از خرید تابلو برق صنعتی باید آن را در نظر بگیرید این است که آیا می توانید تغییرات خاصی را در ساختار دستگاه ایجاد کنید یا نه. شاید این مسئله در نگاه اول از اهمیت بالایی برخوردار نباشد اما بعد از گذشت زمان اهمیت این مسئله مشخص خواهد شد. اضافه کردن یا حذف برخی از تجهیزات در تابلوهای برق صنعتی جزو مهم ترین معیارهایی است که باید به آن دقت کنید. به طور خلاصه می توان گفت بهتر است برای انتخاب تابلو برق صنعتی مناسب حتما به وزن آن، میزان مقاومت و پایداری، قیمت عرضه شده، شکل ظاهری و شرایط نصب آن دقت کنید.
تایمرهای تابلو برق صنعتی
تایمر شامل یک مجموعه کلید است که از کنتاکتهای باز و بسته تشکیل شدهاند. عملکرد تایمر بدین صورت است که با وصل شدن جریان برق به منبع تغذیهی آن، طبق تنظیمی که بر روی آن انجام شده و پس از مدت زمان مشخص شده عمل کرده و کنتاکتهای داخلی آن تغییر وضعیت میدهند.
بهاینصورت که کنتاکتهای باز آن بسته میشوند یا کنتاکتهای بستهی آن باز میشوند. شما میتوانید با زمان دادن به آنها، پس از فرارسیدن زمان موردنظر سیگنال را به سمت خروجی راهنمایی کنید تایمرها در تابلو برق برای راهاندازی خودکار دستگاهها و تجهیزات یا شروع و راهاندازی یک پروسه و فرآیند صنعتی مورد استفاده قرار میگیرند. تایمرها در دو گروه آنالوگ و دیجیتال دستهبندی میشوند.
- تایمر آنالوگ: این نوع تایمر زمان سپری شده را نمایش نمیدهد، ولی از طریق یک نشانگر، وضعیت تایمر را مشخص میکند.
- تایمر دیجیتال: در این نوع تایمر امکان مشاهدهی زمان تنظیم شده و زمان در حال سپری شدن وجود دارد. تایمرهای دیجیتال نسبت به تایمرهای آنالوگ دقت بیشتری دارند.
اگر بخواهیم انواع متداول تایمرهای صنعتی را نام ببریم، شامل موارد زیر میشوند:
- تایمر چپگرد/راستگرد: از این نوع برای چپگرد/راستگرد کردن موتورها استفاده میشود. با استفاده از رلهی خروجی آن میتوانید یک کنترل خودکار بر روی حرکت چپگرد/راستگرد موتور داشته باشید. زمانی که شما تایمر را فعال میکنید، موتور در مدت زمان مشخص شده در یک جهت میچرخد، و سپس با یک تأخیر، در جهت مخالف میچرخد و این سیکل تکرار میشود.
- تایمر استارت مجدد: از این تایمر بهعنوان محافظ استفاده میشود و بهصورت ترکیبی در حالت تأخیر در وصل و حالت وقفه عمل میکند. این تایمر پس از سپری شدن مدت زمان تنظیم شده وصل میگردد و تنها به مدت کمی در حد چند ثانیه فعال خواهد بود و سپس غیرفعال میشود. بنابراین باید خروجی تایمر به مدار خودنگهدار تابلو وصل شود.
- تایمر ستاره مثلث: از این نوع تایمر برای راهاندازی موتورها و تبدیل حالت ستاره به مثلث استفاده میشود.
- تایمر ساعت فرمان: از این تایمر برای انجام کارهای یکسان در فواصل زمانی مختلف استفاده میشود. این تایمر در مدلهای ساعت فرمان روزانه، ساعت فرمان هفتگی و ساعت فرمان ماهانه تولید میشود.
- تایمرهای همهکاره: برای وضعیتهای عمومی دیگری که تایمرهای بالا جوابگو نیستند، از این نوع تایمر استفاده میشود.
ترمینال
وظیفهی اصلی ترمینال یا کانکتور در تابلو برق صنعتی، اتصال سیمها در حالت استاندارد است. زمانیکه شما اتصال سیمها را با نوارچسب انجام بدهید، جریان برق باعث گرم شدن محل اتصال خواهد شد که خطراتی مانند برقگرفتگی و آتشسوزی را درپی خواهد داشت.
اما وقتی شما از ترمینال برای اتصال سیمها استفاده کنید، با چنین مشکلی مواجه نخواهید شد. مهمترین و پرکاربردترین انواع آن شامل ترمینال ریلی، ترمینال شاخهای و ترمینال پیچی میشود..