دستگاه پاورمتر (POWER METER)، یکی از کاربردی ترین ابزارها برای اندازه گیری توان الکتریکی است. دستگاه پاورمیتر می تواند ولتاژ و جریان را اندازه گرفته و میزان انرژی را نشان دهد. از مهمترین ویژگی پاورمتر اندازه گیری دقیق و سریع انرژی و عملکرد ساده آن است.
ادستگاه چند منظوره پاورمتر می تواند توان اکتیو، توان راکتیو، انرژی، ولتاژ، جریان و RF را محاسبه کرده و سیگنال های نوری را بسنجد. از پاورمتر در مهندسی الکترونیک و محاسبه قدرت الکتریکی دستگاه ها استفاده می شود. از دیگر ابزارهای اندازه گیری انرژی می توان به رادیومتر، فوتومتر، لیزر پاورمتر و لایت متر اشاره کرد. در این مقاله در مورد انواع و کاربرد پاورمیتر خواهید خواند.
کاربرد پاورمتر
پاورمتر برای اندازه گیری انرژی و قدرت استفاده شده و در محیط های صنعتی کارایی فراوانی دارد. از جمله کارایی های پاورمتر عبارتند از: بررسی خط تولید دستگاه های الکتریکی، ارزیابی تجهیزات ولتاژ بالا، اندازه گیری بهره وری موتورهای صنعتی، اندازه گیری جریان متناوب در تجهیزات الکتریکی، ارزیابی میزان مصرف انرژی الکتریکی دستگاه های پرمصرف در منازل یا کارگاه ها و اندازه گیری توان تورین برقی.
پاورمترها معمولا به یک، سه یا شش کانال اندازه گیری مجهز هستند. آنها می توانند کلیه پارامترها در سیستم های جریان متناوب یا جریان مستقیم مانند توان ظاهری، توان اکتیو و راتیو، جریان، ولتاژ، فرکانس، ضریب توان، انرژی ظاهری، انرژی اکتیو و راکتیو را اندازه گیری کند.
پاورمترهای دکمه ای و ساده از اولین و پرکاربردترین آن ها هستند؛ البته امروزه با پیشرفت تکنولوژی از پاورمترهای مدرن و لمسی نیز استفاده می شود. برخی از سیستم های پیشرفته تر را می توان از طریق برنامه تحت وب به لپ تاپ یا تلفن هوشمند نیز متصل کرد؛ این کار موجب ساده تر شدن کارها و نظارت از راه دور می شود.
عملکرد پاورمتر به این نحو است که انرژی مصرف شده در محل سکونت، دستگاه برقی یا شرکت تجاری را ارزیابی می کند. کیلووات بر ساعت، یکی از متداول ترین واحدهای اندازه گیری میزان انرژی و برق مصرف شده است. پاورمتر بر روی دوچرخه نیز کارایی دارد و توان خروجی دوچرخه سوار را اندازه می گیرد.