آیا تا به حال به حفاظت اتصال کوتاه مدارهای قدرت با جریان بالا فکر کردهاید؟ هنگام بروز خطاهای جریانی و ولتاژی یا هنگام تغییر فرکانس چگونه میتوان حفاظتِ تجهیزاتی مانند ژنراتور و ترانسفورماتور را تامین کرد؟
کلید هوایی یک تجهیز حفاظتی پرکاربرد است که میتواند در تابلوبرق فشار ضعیف نصب شود و حفاظت مدار را تا حد بالایی تضمین کند. اگر به دنبال حفاظت از مدارهای جریان بالا هستید، کلید هوایی بهترین انتخاب است. در این مقاله با تجهیز کلید هوایی، ساختمان داخلی، علائم ظاهری، انواع و کاربردهای آن در صنعت آشنا میشوید.
تعریف کلید هوایی
کلید اتوماتیک هوایی یا کلید Air Circuit Breaker) ACB) از خانواده کلیدهای اتوماتیک و نوعی بریکر (Breaker) یا قطع کننده فشار متوسط است. این کلید معمولاً در آمپرهای بالا (630-6300 آمپر)، در ورودی تابلوبرقهای فشار متوسط به کار میرود و از مدار در برابر اتصال کوتاه آنی و تاخیری محافظت میکند.
علت نامگذاری کلید هوایی
این بریکرها با عنوان کلید هوایی نامگذاری شدهاند، زیرا عملیات اطفاء جرقه یا آرک (Arc) هنگام کلیدزنی، در محفظه هوا انجام میشود. در واقع این کلید برای حفاظت مدار الکتریکی در برابر صدمات ناشی از اضافه بار و اتصال کوتاه از هوا استفاده میکند.
در کشورهای مختلف، استفاده از کلید هوایی تا سطح ولتاژ ۱۵ کیلوولت یک انتخاب مطلوب است. زیرا احتمال وقوع آتشسوزی در این نوع کلیدها مانند کلیدهای قطع کننده روغنی وجود ندارد.
کلید روغنی یا Oil Circuit Breaker تجهیزی برای مهار آرک الکتریکی است. در این کلید کنتاکت ثابت و کنتاکت متحرک در داخل روغنِ عایق غوطهور میشوند. هرگاه کنتاکتهای حامل جریان در روغن از هم جدا شوند، قوس یا آرک الکتریکی به وجود میآید. لذا، روغن بخار شده و آرک در گاز هیدروژن تجزیه میشود.
به طور کلی کلیدهای هوایی به دو دسته تقسیم میشوند:
۱) کلید هوایی ساده یا plain air circuit breaker
این دسته کلیدهای هوایی سه تیپ متفاوت دارند:
a- کلید هوایی از نوع قطع ساده
(plain break type circuit breaker )
b- کلید هوایی از نوع قطعکننده با دمنده مغناطیسی
(magnetic blow out type circuit breaker)
c- کلید هوایی از نوع قطعکننده با کانال هوا
(air chute air break circuit breaker)
۲) کلید انفجار هوایی یا Air blast circuit breaker
کلید انفجار هوایی برای حفاظت در مدارهای ولتاژ بالا (بیشتر از ۴۵۰ کیلو ولت) است و سه تیپ کلی دارد:
a- کلید انفجار هوایی محوری
(axial air blast ACB)
b- کلید انفجار هوایی محوری با کنتاکت متحرک کشویی
(axial air blast ACB with side moving contact)
c- کلید انفجار هوایی صلیبی
(cross blast ACB)
در ادامه نحوه عملکرد هر کدام از این کلیدها را توضیح میدهیم.
کلید هوایی ساده ACB
کلید هوایی از نوع قطع ساده
کلید هوایی از نوع قطع ساده ، سادهترین نوع کلید هوایی است که در آن کنتاکتها به شکل دو شاخک ساخته میشوند. ابتدا آرک در کوتاهترین فاصله بین شاخکها بوجود میاید سپس این آرک به طور پیوسته توسط جریانهای همرفتی ناشی از گرم شدن هوا و برهمکنش میدانهای مغناطیسی و الکتریکی، به سمت بالا هدایت میشود.
در هنگام حرکت آرک به سمت بالا مسیر آرک بین کنتاکتها طولانیتر شده و در نتیجه آرک سرد میشود. این کلید هوایی برای حفاظت در مدارهای LV یا ولتاژ پایین (Low voltage) (در حدود ۵۰۰ ولت) مورد استفاده قرار میگیرد. در شکل زیر تصویری از عملکرد این کلید نشان داده شده است.
شکل ۱۱- کلید هوایی از نوع قطع ساده
کلید هوایی از نوع قطعکننده با دمنده مغناطیسی
کلید هوایی از نوع خاموشکننده با نیروی مغناطیسی این قابلیت را دارد که هنگام بروز خطا، با کنترل میدان مغناطیسی، جرقه را خاموش کند. این کار به کمک سیمپیچهایی که به مدار اصلی متصل هستند، انجام میشود. در واقع سیمپیچها از طریق تولید میدان مغناطیسی به هدایت جرقه کمک میکنند. طبیعتاً این میدان مغناطیسی نیست که میتواند جرقه را داخل کلید کنترل کند، بلکه تنها آن را به داخل مجاری میفرستد. جرقه، داخل مجاری سرد شده و در نهایت خاموش میشود. این نوع کلید هوایی قابلیت استفاده در مدارهایی با ولتاژی به بزرگی ۱۱ کیلو ولت را دارد.
کلید هوایی از نوع قطعکننده با کانال هوا
این کلید یک کنتاکت اصلی و یک کنتاکت کمکی دارد. کنتاکت اصلی از جنس مس است و در کنار آن صفحاتی از جنس نقره با مقاومت کمتر وجود دارد. کنتاکت کمکی نیز از جنس آلیاژ مس است. جنس کنتاکت کمکی دو مزیت قابل توجه برای کلید هوایی فراهم میکند:
۱) مقاومت بالا در برابر گرما و در نتیجه جلوگیری از استهلاک کنتاکت اصلی
۲) قابلیت تعویض کنتاکت کمکی
کنتاکت کمکی قبل از کنتاکت اصلی بسته و بعد از کنتاکت اصلی باز میشود.
انفجار در این کلید ناشی از ورود صفحات فولادی به محفظه آرک است. به کمک میدان مغناطیسی، آرک با سرعت بیشتری به سمت بالا حرکت میکند و در نهایت صفحات فولادی آرک را به تعداد زیادتری تقسیم یا تجزیه میکنند. توزیع ولتاژ در طول آرک، خطی نیست، اما با افت آند و کاتدِ نسبتاً بزرگ همراه است.
در صورتی که مجموع ولتاژ کل آندها و افت ولتاژ تمام آرکهای کوچک تجزیه شده، از ولتاژ سیستم بیشتر شود، شرایط برای خاموش شدن آرک به طور خودکار ایجاد میشود. هنگامی که آرک با صفحات فولادی برخورد میکند، به طور موثری خنک میشود. این برخورد میتواند به صورت آهسته و یا به کمک میدان مغناطیسی، سریع و انفجاری انجام شود. در شکل زیر عملکرد کلید انفجار هوایی با کمک مجاری نشان داده شده است.
1- محل اولیه آرک2- آرک در میان محفظه انحرافدهنده3- آرک تجزیهشده در میان صفحات فولادی
i- مسیر جریان
کلید انفجار هوایی ABCB
کلید انفجار هوایی محوری
به شکل ۱۴ نگاه کنید. در کلید ACB انفجار محوری، کنتاکت متحرک با کمک فشار فنر با کنتاکت ثابت در تماس است. یک سوراخ نازل در کنتاکت ثابت وجود دارد که در حالت بسته بودن بریکر، با نوک کنتاکت متحرک مسدود میشود.
هنگامی که خطا رخ میدهد، هوا با فشار بالا وارد محفظه آرک میشود. فشار هوا با فشار فنر مقابله میکند و فنر تغییر شکل میدهد، بنابراین کنتاکت متحرک از کنتاکت ثابت جدا شده و سوراخ نازل باز میشود. در همین حین، هوا با فشار بالا در امتداد آرک و کنتاکت ثابت شروع به جریان میکند.
این جریان محوری هوا در امتداد آرک، آرک را طولانیتر و خنکتر میکند، بنابراین ولتاژ آرک بسیار بالاتر از ولتاژ سیستم میشود، به این معنی که ولتاژ سیستم برای تحمل آرک کافی نیست و در نتیجه جرقه خاموش میشود. در واقع هنگامی که ولتاژ آرک از ولتاژ سیستم بیشتر شد، شرایط قطع مدار یا break ایجاد میشود.
کلید انفجار هوایی محوری با کنتاکت متحرک کشویی
در این نوع کلید انفجار محوری، کنتاکت متحرک روی یک پیستون با یک فنر پشتیبان، نصب میشود. برای باز کردن کلید، هنگامی که فشار به مقدار از پیش تعیینشدهای برسد، هوا وارد محفظه آرک شده، کنتاکت متحرک را فشار میدهد و آرک در میان کنتاکتهای ثابت و متحرک کشیده میشود. جریانِ هوا بلافاصله آرک را به محفظه جرقه الکتریکی منتقل میکند. در نتیجه آرک توسط جریان محوری هوا خاموش میشود.
کلید انفجار هوایی صلیبی
عملکرد ACB انفجار هوایی صلیبی بسیار ساده است. در این کلید، لوله انفجار به صورت عمود بر حرکت کنتاکت متحرک، در محفظه آرک ثابت میشود. در طرف مقابل محفظه آرک نیز یک محفظه دود تعبیه شده است. هوای حاصل از انفجار میتواند مستقیماً از طریق شکافی که روی بریکر تعبیه شده وارد محفظه دود شود. در محفظه دود اسپیلیترهایی (Splitter) قرار دارند.
هنگامی که کنتاکت متحرک از کنتاکت ثابت خارج میشود، یک جرقه بین کنتاکتها به وجود میآید. در این لحظه، هوا با فشار زیاد از شکاف عبور کرده و آرک را به زور وارد محفظه دود میکند. در این محفظه، آرک به کمک اسپلیترها تجزیه شده و در نهایت خاموش میشود.